Een goede airco is niet alleen handig en fijn in de zomermaanden, maar ook nuttig in de wintermaanden. Zo werkt een goede airco perfect tegen beslagen ruiten. Om de airco het gehele jaar door te gebruiken, is het belangrijk dat u hem goed onderhoudt. Voorkomen is immers beter dan genezen: een airco reparatie kan al snel oplopen tot honderden euro’s. Bovendien verbruikt u meer brandstof wanneer de airco niet goed werkt en is de kwaliteit van de lucht slechter. Bij Autobedrijf Koolhaas checken we uw airconditioning en voeren we zo nodig onderhoud uit. Ook zijn we gespecialiseerd in het inbouwen van airco’s. Neem contact met ons op via onderstaande knoppen als u een vraag heeft of graag een afspraak wilt maken om langs te komen.

Afspraak maken Bel 020 345 6427Bel 020 345 6427

Welke voordelen heeft een airco?

 • In de zomer wordt de auto afgekoeld
 • In de winter beslaan de ramen niet
 • Een goed werkende airco filtert ook de lucht, waardoor de lucht frisser is en er bijvoorbeeld minder pollen in de auto komen

Hoe werkt de airco?

Een airconditioning in uw auto koelt instromende (warmere) buitenlucht. Het gesloten systeem van de airco pompt onder druk het koudemiddel R1234yf rond. Door deze verandering in druk, wordt de temperatuur beïnvloed. Een compressor verplaatst het gasvormige koudemiddel naar de condensor. Het koudemiddel wordt opgewarmd en door de condensor gepompt. Via een ventilator of de rijwind wordt de warmte afgestaan. Omdat de temperatuur daalt, wordt het middel vloeibaar. Vervolgens gaat het middel door de filterdroger, die het vuil en vocht verwijderd. Daarna stroomt het koudemiddel naar het expansieventiel. De druk reduceert, omdat een gedeelte van het koudemiddel doorgelaten wordt. Wanneer het vloeibare koudemiddel in de verdamper komt, wordt het weer gasvormig. Doordat de druk verlaagt, gaat het koken en wordt de warmte aan de buitenlucht onttrokken. Als laatste blaast de aanjager de inmiddels koude lucht langs de verdamper in de auto.

Wanneer moet u langskomen voor een aircocheck?

Het is goed om uw airco jaarlijks te laten controleren. Daarnaast kunt u aan de volgende vragen constateren of uw airco onderhoud nodig heeft. Beantwoordt u twee of meer vragen met ja? Dan is het verstandig een afspraak te maken bij onze garage, zodat we uw airco kunnen controleren.

 • Ruikt de lucht die uit de airco komt muf?
 • Duurt het langer dan normaal voordat de ramen condensvrij zijn?
 • Krijgt u last van geïrriteerde luchtwegen, tranende ogen of keelpijn in de auto als u de airco aan heeft staan?
 • Rijdt u vaak korte afstanden?
 • Heeft u het gevoel dat de auto plotseling meer brandstof verbruikt?

Airco service voor uw auto bij Autobedrijf Koolhaas

U kunt langskomen bij onze autogarage in Amstelveen om uw airco te laten checken. Indien nodig, zullen wij ook onderhoud uitvoeren. De volgende werkzaamheden voeren wij uit:

Airco vullen

Jaarlijks verliest zelfs een goedwerkende airco 8% – 10% koudemiddel per jaar. Hierdoor vermindert de koelcapaciteit van uw auto. Bovendien kan een tekort aan koudemiddel uw compressor serieus beschadigen. Als dit vervangen moet worden, lopen de kosten vaak op tot € 800,- of meer. Voorkom dus dure kosten door tijdelijk uw airconditioning te laten checken en bij te vullen. Wanneer we uw airco bijvullen, recyclen we het koudemiddel.

Aircosysteem reinigen

Een airco die muf ruikt is waarschijnlijk vervuild. Door hem te reinigen, wordt er weer een frisse lucht rond geblazen. Een vervuilde airco ruikt echter niet alleen muf, maar kan ook schadelijk zijn. Wanneer de filter niet meer goed werkt hopen schimmels en bacteriën zich op in de airco. Ook wordt de lucht niet meer goed gefilterd. Dit zorgt er beide voor dat de luchtkwaliteit veel slechter is en kan leiden tot fysieke klachten. Wanneer u de airconditioning jaarlijks laat reinigen, voorkomt u deze problemen en geniet u van frisse, maar vooral gezonde lucht.

Wat kunt u zelf doen voor een goed onderhouden airco?

Naast een jaarlijkse controle zijn er enkele dingen die u zelf kunt doen om uw airco te onderhouden.

 • Wanneer het erg warm is, kunt u beter eerst even de deuren openzetten voor vertrek of kort met de ramen open rijden. De meeste warmte kan dan ontsnappen en uw airco wordt niet onnodig zwaar belast.
 • Parkeer uw auto in de zomer in de schaduw, zodat hij minder opwarmt.
 • Door de airconditioning 5 minuten voor aankomst uit te schakelen, voorkomt u condensvorming in de installatie. Dit vermindert de kans op schimmel en nare geuren.
 • Zet uw airco eenmaal per week aan, ook al is het maar 10 minuten. Hierdoor voorkomt u lekkages, omdat de pakkingen en afdichtingen niet uitdrogen.

Prijs aircoservice en reparatie

De kosten voor het uiteindelijke onderhoud hangen af van de werkzaamheden die we uitvoeren. Alleen het aircosysteem checken kost minder dan reinigen en bijvullen. We bespreken de kosten eerst met u voordat we de werkzaamheden uitvoeren. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan.

Vragen over aircoservice voor uw auto?

Heeft u vragen over het onderhoud van uw airco of weet u niet zeker of u langs moet komen? Onze monteurs staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden. U kunt ook direct een afspraak maken om uw airco te laten checken of een servicebeurt te geven.

Afspraak maken Bel 020 345 6427Bel 020 345 6427

Autobedrijf Koolhaas

De Loetenweg 12 d
1187 WB Amstelveen

T: 020 3456427
E: info@autobedrijfkoolhaas.nl

Openingstijden

Maandag8:00-18:00
Dinsdag8:00-18:00
Woensdag8:00-18:00
Donderdag8:00-18:00
Vrijdag8:00-18:00
ZaterdagGesloten
ZondagGesloten

In het weekend zijn wij wel telefonisch bereikbaar via 020 3456427020 3456427